22 Noyabr 2023 16:12
1608
MƏDƏNİYYƏT

"Forbes" yeməklərimizi "ermənilərin qədim mətbəxi" adı altında tirajladı: Göyərtili-pendirli qutab

“Forbes”in kulinariya köşə yazarı Liza Zimmerman Yerevanı ziyarət edib və yerli mətbəxlə bağlı təəssüratlarını bölüşüb.

O yazıb ki, Yerevan kulinariya ləzzətləri diyarıdır. Buradakı mətbəxdə təzə otlar və yerli pendirlər üstünlük təşkil edir. Yerlilər bu kombinatı lavaşın içinə büküb yeməyi xoşlayırlar. ( Pendirlə göyərti qutabı - Naxçıvan mətbəxi -red-Ə.R)

“Manqal da yerli mətbəxin mühüm simvollarından biridir. Çox vaxt donuz ətindən hazırlanır. Ermənistan xristian ölkəsi olduğu üçün yerli sakinlər və qonaqlar arasından seçim etmək üçün çoxlu yeməklər var. Klassik və çətin tapılan yeməklər də var, məsələn, pomidor sousunda yaşıl lobya və ətlə doldurulmuş qovrulmuş balqabaq. (Türkiyə mətbəxinin təamları- red-Ə.R,)

Digər yeməklər, məsələn, mantı, ətli və ya tərəvəzli kiçik, dolğun köftə, erməni mətbəxinə öz kulinariya təsirini göstərir. Mantı bir çox ölkələrdə, məsələn, Türkiyədə və Livanda hazırlanır, lakin ermənilər ona çox gözəl xidmət edir.( mantu, buuz, pozı və ya mandu: Mərkəzi Asiya, Türkiyə, Tatarıstan, Başqırdıstan, Krım, Koreya və Monqolustan xalqların ənənəvi ətli xörəyləridir- red-Ə.R.)

Şəhərə və ətrafına heyran olmaq istəyirsinizsə, günəş çıxanda hava balonu ilə uçuş edin.(Qədim Azərbaycan torpaqlarının hər qarışı cənnətdir-Ə.R.)

Bu yaşıl və hər şeyi çox olan şəhərdə çoxlu şərab barları var, yerli əhali öz tarixi şərab irsini kəşf etməyə davam edir.

Məqalənin müəllifi qeyd edib ki, Yerevana səyahəti zamanı həmişə tərəvəz yeməkləri ilə maraqlanırdır. Vurğulayıb ki, Yerevanda çox gözəl hazırlayırlar.

 Əntiqə Rəşid