Bu qidaları qəbul edirsinizsə, ürəyiniz sağlam olacaq
Çay, qəhvə, giləmeyvə, qoz-fındıq, kakao, taxıl məhsulları və zeytun yağı ilə zəngin bir qida rasionu uzun müddət ərzində ürək sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər.
Adalet.az xəbər verir ki, belə bir nəticəyə London Kral Kollecinin tədqiqatçıları gəlib.
On ildən çoxdur ki, alimlər 3100-dən çox iştirakçını izləyiblər. Polifenollarla zəngin bir pəhriz saxlayanların qan təzyiqi və xolesterol səviyyəsi daha yaxşı olub ki, bu da ürək-damar riskinin daha aşağı proqnozlaşdırılmasına gətirib çıxarıb. İlk dəfə olaraq bu məlumatlar polifenol metabolitlərinin - polifenolların bədəndə parçalanması zamanı əmələ gələn molekulların turşululuq səviyyələri ilə müqayisə edilib. Bu birləşmələrin, xüsusən də flavonoid törəmələrinin və fenolik turşuların daha yüksək konsentrasiyası olan insanlarda ürək-damar riski daha aşağı və "yaxşı" xolesterol səviyyəsi daha yüksək olub.
Professor Ana Rodriguez-Mateosun sözlərinə görə, polifenollarla zəngin bir pəhrizə uzun müddət riayət etmək ürək-damar riskinin yaşla bağlı artımını əhəmiyyətli dərəcədə yavaşlada bilər və hətta kiçik, lakin ardıcıl pəhriz dəyişiklikləri - məsələn, giləmeyvə, qoz-fındıq və ya çayın daha tez-tez istehlakı - əhəmiyyətli faydalar verir.
Digər Xəbərlər
26 Noyabr 2025 14:03
“Alkoqol, naroktik kimi vasitələr də zorakılıq riskini artıran amillərdəndir”
25 Noyabr 2025 11:09
Uşaqlarda travma zamanı diqqət edilməli məqamlar və ilkin yardım qaydaları
25 Noyabr 2025 11:08
Travma alanda ilk nə etməliyik? - Baş həkimdən TÖVSİYƏLƏR
24 Noyabr 2025 09:33
Stomatoloqların fəaliyyəti necə tənzimlənir? - Qaydalar və nəzarət mexanizmi - VİDEO
21 Noyabr 2025 12:01
“Böyük Qayıdış”a sağlamlıq dəstəyi: Xocalıda 160-a yaxın sakinin göz müayinəsi aparıldı
19 Noyabr 2025 14:26
Azərbaycanda narkomanlar arasında İİV-ə yoluxma sayı azalıb
18 Noyabr 2025 11:15
Peyvənd üçün ən yaxşı vaxt bu aylardır - AÇIQLAMA
18 Noyabr 2025 11:14


Bakı -°C

