Xangəl- Xəngəl - xan xörəyinin gizlinləri

Yadımdadı,Qarabağda hər bir qarabağlının ən cox sevdiyi yeməklərdən biridə xəngəl idi. Ona Qarabağda yarpaq xəngəli deyilirdi. Ya bolqiyməli, ya da colpalı (Toyuq, bildircin, qırqovul və bəzi başqa quşların bir vəya ikiillik xoruzu-red-Ə.R) bu təamısarımsaqlı qatıqla ən cox soyuq günlərdə yeyərdilər. Bəzən yaz-yay aylarında könlünəxəngəl düşənlər bu "sevda”dan vaz kecə bilməyib,başqa məkanlara- nisbətən daha sərin olan Şuşaya üztutardılar. Xəngəl yeməyə!
İndi də qışdı. Azərbaycan mətbəxində sevilən xəngəlin bir neçə növüvar: Yarpaq xəngəli - quru yaxud süzmə xəngəl kimi də tanınır, ət bulyonundabişirilən sulu xəngəl, içərisi qiymə ətlə doldurulan ət xəngəli, şor pendirlədoldurulmuş şor xəngəli, Şimal-qərb zonasının əsas yeməyi olan qabaq (balqabaq)xəngəli... (o zonada xəngələ xingal deyirlər)
Xəngəlin yarama tarixi
Azərbaycanın Milli Kulinariya Mərkəzinin (AMKM) prezidenti,"Kulina" jurnalının baş redaktoruTahir Əmiraslanov öz feysbuk səhifəsində xəngəlin yaranma tarixi haqqındabu sözləri də paylaşmışdı:” Xəngəl Azərbaycanın ən qədim xörəklərindəndir.Bir çox növləri olan xəngəl, əsasən bədənə istilik verən qış xörəklərinəaiddir. "Tərxan”, "İmambayıldı”, "Vəzirbarmağı”, "Xangəl” kimi xörək adlarıümumtürk mətbəxlərində xörək adlarının əmələ gəlmə qanunauyğunlaqları iləuzlaşır. İndi "xəngəl” dediyimiz xörəyin əsl adı "xangəl”dir. Bu xörəklər haqqındaqədim türk mənbələrindən olan Fəzullah Rəşidəddin "Oğuznamə”sində oxuyuruq ki:"Qara xanın oğlu Buğra xanı padşahlıq taxtına oturtdular. "Buğra xan yeməyi”adlı xörək onunla bağlıdır. Deyilənlərə görə, belə bir hadisə olmuşdur. Bir günəsgərlər ac qalmış və "nə bişirək?” deyə soruşmuşlar. O da cəld bir qədər xəmirigötürüb əlində yoğurmuş və qazana atmışdır. O zamandan bu günə qədər bu xörəkonun adı ilə adlanır”. Əlbəttə xəmirin suda xaşlanıb bişirilməsi texnologiyasıtürklərə daha qədimdən məlum idi və yəqin ki, Buğra xan bu xörəyin hazırlanmaqaydasını əvvəlcədən bilirdi. Beləliklə tarixdə xan xörəyi kim qalmış xangəlinAzərbaycanda bir çox növləri var. Onlardan ən məşhuru "yarpaq xəngəl”dir. Ona"süzmə xəngəl”, "quru xəngəl”, "qurutlu xəngəl” də deyirlər. Bu adlar xəngəlinxarici görünüşünə, tərkib hissəsinə, texnologiyasına görə verilib. Çox təəssüfki, savadsız, yarımçıq mütəxəssislər bu xörəyin adını müəssisələrin üzərinə"xingal” kimi yazır, digər sənədlərdə də belə göstərirlər.
"Xangəl” , "Xəngəl” xörəyimizin adı idi. İ.Beryezin 1850-ci ildə qeyd edir: "xingəl- uxlavla açılmış, dördünc kəsilmiş,qoyun ətinin suyunda bişirilmiş xəmirdir. Onu sirkə-sarımsaqla, amma əllə deyilağac çəngəllərlə yeyirlər. "Qourma-xingəl” xəngəlin xüsusi növüdür ki, üzərinə ətqiyməsi və turş süd (qatıq T.A) qoyurlar”.
Xəngəlnecə hazırlanır?
Yeri gəlmişkən, gürcü mətbəxində əxz edilmiş "çanaxi” yeməyimizin(pendirin) adı bu dastanda adı çəkilən "çanaq” qabı ilə bağlıdır.
Hər bölgəyə məxsus "özəl” xəngəl
Hazır xörəyin üzərinəqızılı rəngə qədər qızardılmış soğanı yağ ilə birlikdə əlavə edirlər. Üzərinəisə suda açılmış qurud tökürlər. Qurud hazırlamaq üçün süzməni duzla yoğurub,konus formasında kündələyir və kölgədə qurudurlar. Qurudu illərlə saxlamaqolur. Ruhundan milli təmizliyimiz axan Sara Oğuz yazır: "Qazax-Borçalı bölgəsindən uzağa gedən qızın qardaşı bir də gördünhavalanıb, atını minib kilometrlərlə qovur ki, gedim bacımın bişirdiyi xəngəldənyeyim gəlim. Guya Qazax-Borçalı boylarında daha qurut xəngəli bişirən qalmayıb.Qurut qomları elə o tərəflərdə tutulub saxlanır. Oralarda fəriştəyə də (yeniyetməqız-red-Ə.R) buyursan sənə qurut xəngəli bişirər ki, barmaqlarının beşini dəyalayarsan. Qədimdə hələ qurutdan heykəlcik də düzəldərdilər. İntəhasıQazax-Borçalı bölgəsinin ərənləri, fəriştələri də qurut qiymələrinin ən incə təfərrüatınabələddirlər. Bilirlər ki, əldən-ələ fərq var. Nənənin bişirdiyi qiymə ayrıdır,bibinin, xalanın qatdığı xəmir ayrı. O da qürbətdə yaşayan bacının bişirdiyi xəngəlola. Yadına düşəndə tüstüsü təpəndən çıxacaq”.
Qışda ləzzətverməklə yanaşı həm də soyuqdəymədən əla müalicə edib, tərlədir. Adına da qaşıqxəngəli, sulu xəngəl, qaşıq aşı, xəngəlistisi deyirlər. Baxır hansı bölgədə bişirilir.”.
Xəngəl "gözəlləməsi”
Tanınmış mütəxəssisyeməyin gözəlliyini şeiriyyətə də gətirib cıxarır:”Hörmətli şairimiz Zaməddin Ziyadoğlu da görünür xəngəlsiz keçinə bilmir.DostuŞamil Rəfizadəyə yazdığı şeirdə xəngəli belə tərif edir:
Bir sözlə, Xangəl-Xəngəl dadlı yemək, ləzzətli təamdı. Nuş olsun!
Əntiqə Rəşid
Adalet.az