Xolesterolu aşağı salan qidalar hansılardır?
Sıyıqlar, tərəvəzlər, meyvələr, qoz-fındıq, bitki yağları və yağlı balıqlar qanda xolesterinin səviyyəsini azaldır.
Adalet.az xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq və dietoloq İrina Pisareva məlumat verib.
Lif və pəhriz lifi ilə zəngin qidalar xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir:
"Siz həmçinin liflə zəngin olan müxtəlif dənli bitkiləri yeyə bilərsiniz: Yulaf əzməsi, qarabaşaq yarması, kəpək - yəni hər hansı bir tam taxıl".
Onun sözlərinə görə, qanında bu maddənin miqdarı yüksək olan insanların qida rasionunda omeqa-3 kimi çoxlu doymamış yağ turşuları olmalıdır. Onlar bitki yağları, qoz-fındıq, avokado və yağlı balıqlardan (somon, skumbriya) əldə edilə bilər. Pisareva həftədə ən azı iki və ya üç dəfə balıq yeməyi məsləhət görüb.
Diyetoloq əlavə edib ki, xolesterolu azaltmaq üçün həkim tərkibində omeqa-3 olan qida əlavələri və ya dərmanlar da təyin edə bilər.
Cənubi Kaliforniya Universitetinin Kek Tibb Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, xolesterinin oksidləşməsi beyin hüceyrələrinin iltihabına və qocalmasına səbəb olur, həmçinin Alzheimer xəstəliyinin inkişafında əsas rol oynayır./Milli.az
Digər Xəbərlər
03 Noyabr 2025 17:14
Niyə sürtgəcdən keçirilmiş pendir almaq olmaz? - TƏHLÜKƏLƏR
03 Noyabr 2025 16:20
“MedAura”da gənc qız burun əməliyyatından sonra KOMAYA DÜŞDÜ
03 Noyabr 2025 09:13
Qlobal xəstəliyə səbəb olan amillər
30 Oktyabr 2025 14:20
Oturaq həyat tərzi hamiləliyə necə təsir göstərir? - “Sağlam radio”da Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssisindən cavab
30 Oktyabr 2025 14:18
Düzgün qidalanmayan hamilələrdə hansı problemlər yarana bilər? - Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssisi aydınlıq gətirir
28 Oktyabr 2025 16:04
COVİD-dən CANIMIZ QURTARMAMIŞDI Kİ,
27 Oktyabr 2025 13:01
İmmun sistemini dəstəkləyən qidalar - VİDEO
27 Oktyabr 2025 12:08


Bakı -°C

